« takaisin

Vinkit pienyrittäjän somemarkkinointiin

Puhelimen vilkuilusta on tullut monelle päivittäinen tapa. Sosiaalinen media on tullut osaksi arkea, ja sen parissa vietetään huomaamatta paljon aikaa päivässä. Sosiaalinen media viihdyttää, on kommunikoinnin väline ja sieltä etsitään neuvoja eri tilanteissa. Yrittäjän kannattaakin olla siellä, missä potentiaaliset asiakkaat jo ovat ja hyödyntää sosiaalisen median mahdollisuudet yrityksen markkinoinnissa ja myynnissä.

Pohjoismaissa vaikuttavan Avidlyn markkinointiarkkitehti Antti Leinolla on digitaalisen markkinoinnin alalta vuosien kokemus. Tässä postauksessa hän jakaa parhaat neuvonsa pienyrityksen markkinointiin sosiaalisessa mediassa.

Vinkit pienyrittäjän somemarkkinointiin

Oikeiden somekanavien valinta on tärkeää

Sosiaalisen median kanavia ovat muun muassa Instagram, TikTok, Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube ja Snapchat. Kaikilla kanavilla on omat ominaispiirteensä sekä plussat ja miinukset. Kanavan valintaan kannattaa panostaa ja tutkia, missä oman yrityksen asiakkaat liikkuvat ja viettävät aikaansa. Leino vinkkaa, millä perusteella yrityksen kannattaa valita kanavat, joihin panostaa.

– Kanava kannattaa valita asiakkaiden käyttäytymisen perusteella. Ole läsnä siellä, missä asiakkaasi ovat ja hae uusia asiakkaita sieltä, missä he aikaansa verkossa viettävät. Jollekin yrityksille uusien kanavien käyttöönotto voi olla myös markkinointiteko, jolla herättää aivan uusien kohderyhmien kiinnostusta.

Jos siis esimerkiksi haluat kohdentaa markkinointiasi myös nuorille, kannattaa käyttää nuorien suosimia kanavia, kuten Snapchatia.

Facebookia käyttää Suomen aikuisväestöstä noin 2,8 miljoonaa henkilöä, joten sen kautta tavoittaa hyvin erilaisia kohdeyleisöjä. Facebook sopii esimerkiksi yhteisön rakentamiseen, tiedottamiseen, mainontaan ja liidien tuottamiseen.

Leino kertoo Facebook-sivujen olevan melkein yhtä pakolliset Suomessa kuin yrityksen verkkosivut. Facebook-sivu auttaa palvelun löytämisessä ja toimii tarvittaessa myös asiakaspalvelukanavana. Yrittäjän kannattaakin panostaa läsnäoloon Facebookissa, jolloin voi syntyä myös suoraa kauppaa.

– Tilasin itse juuri sähköasentajan pienen firman Facebook-sivun chatin kautta, Leino kertoo.

Leinon mielestä Facebookin mainonnan kohdennustyökalut ovat todella hyvät, vaikka haluttu asiakasryhmä olisikin hyvin rajattu. Mainonta ei myöskään maksa maltaita, vaan verkkosivuilla käyneitä voi tavoitella uudelleen Facebook-mainonnan kautta pienelläkin budjetilla.

Mitä somemarkkinointi maksaa ja minkälainen sisältö koukuttaa

Facebookin algoritmi on muuttunut niin, etteivät yritysten julkaisut saa enää orgaanista näkyvyyttä, eli näkyvyyttä ilman mainoseuroja, juuri ollenkaan. Edes yrityksen kaikki seuraajat eivät näe julkaisuja ilman mainontaa. Onneksi Facebook-mainonta ei kuitenkaan syö koko markkinointibudjettia, vaan jo muutaman kymmenen euron panostuksella kuukaudessa voi saada jo tuloksia aikaan.

Leinon mukaan merkityksellinen sisältö tuottaa arvoa lukijalle. Arvoa luovat esimerkiksi viihdyttävyys tai informaatio, joka auttaa tekemään päätöksiä ja informaatio, joka tekee meistä viisaampia. Tärkeintä on tuottaa kohdeyleisölle merkityksellistä sisältöä, johon he reagoivat tykkäämällä, kommentoimalla ja jakamalla julkaisua.

Mieti, millaisista julkaisuista itse pidät somessa ja mikä saa sinut pysähtymään hetkeksi jonkin julkaisun äärelle. Olennaista somemarkkinoinnissa on, että tuottamasi ja jakamasi sisältö ei häviä uutisvirtaan, vaan pysäyttää ja sitouttaa ihmiset ja saa heidät etenemään halutulla tavalla esimerkiksi yrityksesi kotisivuille. Kokeilujen kautta löydät omalle yrityksellesi toimivat jutut, joten älä nosta julkaisujen rimaa niin korkealle, että ne jäävät kokonaan tekemättä.

Kolme yleisintä mokaa somemarkkinoinnissa

Somemarkkinointia kannattaa suunnitella ja toteuttaa johdonmukaisesti yrityksen arvoihin perustuen, jolloin yrityksen somekanavat ovat yhtenäisiä yrityksen muun toiminnan kanssa. Toisinaan sekin voi mennä pieleen.

Leino listaa yleisimmät yritysten somemokat vuosien kokemuksen tuomalla varmuudella:

  1. Et kerro, mitä firmasi tekee. Some on vuorovaikutteinen media, joten referenssitöitä jakamalla voit löytää uusia asiakkaita.
  2. Tee hyvännäköistä sisältöä. Facebook on etupäässä visuaalinen media, Instagramista puhumattakaan.
  3. Et mene someen. Mikset? Jopa 3 miljoonaa suomalaista on tavoitettavissa nopeasti kännykän ruudulta, joten tätä mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä.

Lue täältä vinkit, millainen on hyvä referenssi

 

Lue lisää aiheesta