« takaisin

Vinkit onnistuneisiin markkinointikuviin

Oletko miettinyt, miten saisit pienellä vaivalla hyviä kuvia yrityksesi markkinointiin, kotisivuille tai referenssiportfolioon? Et välttämättä tarvitse hienoa järjestelmäkameraa tai kallista valokuvaajaa onnistuneisiin ja hyvälaatuisiin kuviin, sillä niihin riittää kännykkäkamera ja muutama perustaito. Ja näiden muutaman näppärän vinkin avulla kuvasi voivat parantua huomattavasti!

Näillä vinkeillä otat parempia kuvia yrityksesi markkinointiin

1. Muista aina pyytää lupa kuvaamiseen ja julkaisuun kuvissa esiintyviltä henkilöiltä

Tyytyväiset asiakkaat antavat mielellään luvan kuvata itseään tai esimerkiksi asuntoaan. Jotta jälkikäteen ei tulisi ongelmia, kannattaa silti aina kysyä lupa kuvaamiseen ja kertoa mihin käyttöön kuvat tulevat. Etenkin lasten kuvaamisen ja kuvien julkaisun suhteen tulee olla tarkkana, nimittäin tähän tarvitaan aina lapsen huoltajien suostumus.

2. Hyvässä valaistuksessa tulee hyviä kuvia – jopa kännykällä

Valaistus on kuvatessa kaiken A ja O. Hyvällä järjestelmäkameralla saa hyviä kuvia pimeässäkin, mutta varsinkin kännykkäkamera tarvitsee hyvän valaistuksen, jotta kuvista tulee hyviä ja tarkkoja. Salama toki valaisee kuvan, mutta saa helposti hämärässä aikaan "peura ajovaloissa" -efektin.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, mistä suunnasta valo kuvatessa tulee. Jos valo tulee kuvattavan kohteen takaa, jää itse kohde helposti tummaksi. Kaikista ihanteellisin kaikkeen kuvaamiseen on illan hieman kellertävä valo, sillä keskipäivän ja varsinkin keskikesän valo on hyvin kirkasta ja "kovaa".

Valaistusta voi säätää myös tekemällä tee-se-itse-kuvausvaloja valaisimista ja heijastavista materiaaleista, kuten foliosta. Varsinkin sisätiloissa kuvatessa lisävaloa saattaa usein tarvita, ellei ulkoa tule paljon valoa tai valaistus muuten satu olemaan ihanteellinen kuvaamiseen. Jos kuvankäsittelytaidot ovat vähänkään hanskassa, voi kuvien valoisuutta ja värejä säätää myös jälkikäteen. Tämä onnistuu nykyään jopa kännykän kuvasovelluksella.

3. Tarkenna kuvat aina kuvan pääkohteeseen

Jos kuvattavalla kohteella on silmät, yleensä tarkennetaan niihin, ellei sitten kuvan pääkohde ole esimerkiksi kohteen jalassa olevat kumpparit. Jos pääkohde on jokin yksityiskohta, kuten rannekoru, kannattaa kohde joko tuoda lähelle kameraa tai muuten korosteisesti esille, esimerkiksi tuomalla koru lähelle henkilön kasvoja.

Jos kuvaat laajoja kokonaisuuksia, kuten asuntoja, kannattaa tarkennuksen lisäksi miettiä tarkkaan kuvakulmia. Ylhäältä päin kuvatessa asiat näyttävät kuvissa usein pieniltä  ja päinvastoin alhaalta päin kuvatessa suurilta. Yksityiskohdat ovat asunnoissakin mielenkiintoisempia kuin tyhjät valkoiset seinät, joten kannattaa ottaa yleiskuvien lisäksi ainakin joitakin lähikuvia.

4. Muista rajaus ja poista ylimääräinen ryönä taustalta

Tee rajaus niin, että kuvissa näkyy vain oleellinen, eikä taustalle jää mitään turhia häiritseviä asioita. Jo kuvatessa kannattaa miettiä, millainen tausta kuvaan tulee. Tarvittaessa voi liikkua lähemmäs kuvauskohdetta tai siirtää kohteen eri paikkaan. Häiritseviä asioita taustassa voivat olla esimerkiksi ihmisen päästä ”kasvava” oksa tai jalkojen takana nököttävä ruma roskapussi. Kuvia pystyy rajaamaan jälkikäteen helposti kuvankäsittelyohjelmalla tai kännykän kuvanmuokkauksella.

5. Rauhoita kuvaustilanne

Kuvaat sitten esineitä, rakennuksia, asuntoja, maisemia, ihmisiä tai eläimiä, on hyvä järjestää kuvaustilanne, jossa ei ole häiriötekijöitä. Kuvaamiselle on hyvä olla jokin oma rauhallinen tila, jossa ei ole jatkuvaa hälinää ja liikennettä, tai sitten kuvata sellaiseen aikaan, jolloin tietää olevan rauhallista. Liikkuvasta kohteesta on todella vaikea saada hyvää ja tarkkaa kuvaa, joten jos kuvaat lapsia tai eläimiä, tulee sinun keksiä jokin keino pitää heidät paikallaan.

6. Viimeinen ja tärkein neuvo:

Muista aina tarkastaa ennen kuvaustilannetta, että kamerassa on virtaa ja muistia. Niin yksinkertainen asia, mutta niin helppo unohtaa! Ennen kuvaamista kannattaa myös tehdä pikatsekki, että kameran linssi on puhdas, eikä kuvaan jää outoja varjoja ja heijastumia.

Lue myös Ellan vinkit, kuinka parannat yrityksesi näkyvyyttä verkossa


Lue lisää aiheesta