« takaisin

Vinkit onnistuneeseen putkiremonttiin

Asuntojen elinkaaressa putkiremontti eli linjasaneeraus tulee aina lopulta väistämättä eteen. Putkiston kunto tulee tarkastaa säännöllisin väliajoin, sillä putkiremontti voi tulla ajankohtaiseksi laajalla aikahaarukalla, tyypillisesti putkien palveltua 30–60 vuotta.

Consti Talotekniikka Oy:n pääkaupunkiseudun myyntipäällikkö Jesse Baggström kertoo, kuinka putkiremontti hoituu mallikkaasti. Consti on Suomen johtava korjausrakentaja, joka toteuttaa pienten ja isojen taloyhtiöiden remontteja.

vinkit onnistuneeseen putkiremonttiin

Ennakoi ja suunnittele putkiremontti huolellisesti

Taloyhtiöiden täytyy aktivoitua linjasaneerauksen valmisteluun viimeistään siinä vaiheessa, kun tuotteiden ja materiaalien tekninen käyttöikä alkaa olla lopuillaan. Vaikka esimerkiksi viemärit vielä toimisivat, niin valuraudalle ja muoville on määritelty tietyt käyttöiät. Suunnittelutyö kannattaa aloittaa jo siinä vaiheessa, kun ei vielä ole mitään ongelmia. Silloin voidaan tehdä esimerkiksi sukitusremontti, joka on huomattavasti kevyempi ja edullisempi vaihtoehto asukkaalle, kun lattioita ei tarvitse aukaista.

– Putkiston kuntokartoituksessa tarkastetaan, mikä putkien tilanne on. Viemärit huuhdellaan ja kuvataan, jotta nähdään, missä kunnossa putket ovat sisältä. Näin voidaan saada muutamakin vuosi lisäaikaa yhtiövastikkeiden ja rahoituksen keräämiseen remonttivaihetta varten, Baggström kertoo.

 Linjasaneeraus asukkaiden tarpeen mukaan

– Kun kuntokartoitus on tehty, pitäisi kartoittaa, kuinka moni asukkaista haluaa tehdä muutoksia kylpyhuoneeseensa putkiremontin yhteydessä. Remontoitavien kylpyhuoneiden määrä vaikuttaa tietysti kokonaishintaan. Jos esimerkiksi päädytään siihen, että kylpyhuoneet ovat kunnossa, sukitus voi olla hyvä vaihtoehto. Silloin asukas voi asua remontin ajan asunnossaan. Jos taas putket ovat päässeet niin huonoon kuntoon, että ne täytyy uusia kokonaan, asukkaan on yleensä muutettava remontin ajaksi pois asunnosta. Tästä syntyy suoria kuluja väliaikaisen asunnon vuokrista ja välillisiä kuluja, jos asunnon huonekalut ja tavarat täytyy viedä varastoon.  Varastointi ja tilapäisasunnon vuokrakulut tulevat asukkaan maksettavaksi.

Putkiremontin rahoitusta miettiessä kannattaa pohtia myös lisärakentamisen mahdollisuuksia. Halutuilla alueilla lisäkerros- tai ullakkorakentamisella voidaan kattaa merkittävä osuus linjasaneerauksen kuluista. Taajama-alueilla ullakkorakentaminen ei useinkaan ole kannattavaa, mutta taajamissa tontit ovat usein suurempia, jolloin tontille voidaan mahdollisesti rakentaa.

– Putkiremontti on harvoin vain putkien uusimista. Usein samalla tehdään muuta korjausrakentamista, kuten uusitaan kylpyhuoneet. Urakkaan kuuluvat usein myös sähkö-, automaatio- ja LVI-työt,  Baggström huomauttaa.

Älä haksahda halvimpaan

– Linjasaneeraukseen ryhdyttäessä taloyhtiön hallitukselle pitää olla selvää, mitä he haluavat. Tarjousvaiheessa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota hankesisältöön, eli mitä kaikkea tarjoukseen kuuluu ja vastaako se sitä mitä tarjouspyynnössä kysyttiin. Halvinta hintaa ei kannata yksin katsoa. Jos tarjous on merkittävästi halvempi kuin muut tarjoukset, kannattaa yksityiskohdat katsoa tarkasti läpi, että se sisältää kaiken pyydetyn. Tarjouksia on hyvä pyytää vähintään kolme tai neljä. Taloyhtiön hallituksen on myös tärkeää muistaa tiedottaa asukkaita, että mitä ollaan sovittu ja mikä aikataulu on, Baggström muistuttaa.

Linjasaneerauksen urakoitsijoita vertailtaessa muista tarkistaa, että yrityksellä on vakuutukset kunnossa. Liikevaihdon ja henkilökunnan kokoluokka kannattaa myös suhteuttaa urakan arvoon. Yritysten tiedot löydät ilmaisesta Zeckit-palvelusta.

Putkiremontin vaiheet:

1.HANKESUUNNITTELU

Putkiremontille laaditaan hankesuunnitelma ja valitaan putkiremontin toteutustapa.

2. TARJOUSVAIHE

Taloyhtiö pyytää tarjouksia urakoitsijoilta, vertailee tarjouksia ja valitsee niistä sopivimman.

3. VALMISTELUVAIHE

Urakkasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen alkaa hankkeen valmistelutyö.

4.RAKENNUSVAIHE

Rakentaminen etenee vaiheittain. Asukkaiden mahdollinen poismuutto laaditun aikataulun mukaisesti.

5. LUOVUTUS JA VASTAANOTTO

Urakoitsija tarkastaa ja luovuttaa asunnot asukkaiden käyttöön.

6. TAKUUAIKA

Takuuaikaisella seurannalla varmistetaan saneerattujen putkistojen pitkä käyttöikä. Takuuaikana havaitut viat korjataan.

Lue myös vinkit, kuinka kannattaa valita urakoitsija taloyhtiön remontteihin

 

 

Lue lisää aiheesta