« takaisin

Taloyhtiön energiatehokkuutta parantamalla säästöjä ja pienempiä päästöjä

17.12.2020

Taloyhtiön energiatehokkuutta parantamalla säästöjä ja pienempiä päästöjä

Taloyhtiöillä on monenlaisia mahdollisuuksia pienentää hiilijalanjälkeään ja samalla saada säästöjä lämmityslaskuihin. Energiatehokkuutta voidaan edistää esimerkiksi lämmön talteenotolla poistoilmasta. Talteen otettua lämpöä voidaan hyödyntää patteriverkostoon menevän veden sekä käyttöveden lämmittämisessä. Lämmön talteenoton lisäksi taloyhtiö pystyy tekemään energiansäästöä myös esimerkiksi ohjaamalla asukkaita ympäristöystävälliseen vedenkulutukseen.

Lämmön talteenotolla suuri merkitys energiatehokkuudelle

Asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta kertoo, kuinka taloyhtiön hallitus voi tehdä energiatehokkaita ratkaisuja.

Lämmön talteenotto poistoilmasta on yksi hyvin merkittävä energiatehokkuutta parantava toimenpide, jota kannattaa selvittää erityisesti korkeammissa kerrostaloissa. Lämmön talteenoton yhteydessä voidaan samalla pohtia, millä lämmitystavalla muu taloyhtiössä tarvittava lämpö halutaan tuottaa.

Lämpöä on mahdollista ottaa talteen myös jätevedestä ja hyödyntää sitä esimerkiksi käyttöveden esilämmittämiseen tai lämpöpumpun avulla muun muassa tilojen lämmitykseen.  

Lämmitystavan vaihtamista kannattaa harkita

Kettusen mukaan öljylämmityksen tai vesikiertoisen sähkölämmityksen vaihtaminen esimerkiksi lämpöpumppu- tai puupohjaiseen lämmitykseen tai kaukolämpöön pienentää päästöjä hyvin merkittävästi. Samalla se on usein myös taloudellisesti kannattavaa.

Kaukolämmön päästötaso vaihtelee paljon kaukolämpöverkkojen välillä: toisaalla tuotantorakenne voi perustua kokonaan uusiutuviin energialähteisiin, kun toisilla on vielä kirittävää päästöjen vähentämisessä. Monella kaukolämpöyhtiöllä on kuitenkin kunnianhimoiset suunnitelmat kaukolämmöntuotannon päästötason pienentämiseksi lähitulevaisuudessa.

Vedenkulutus kuriin huonekohtaisilla vesimittareilla

Taloyhtiön hallitus voi ottaa milloin vain tarkasteluun käyttöveden lämpötilatason.

Kettusen mukaan käyttöveden lämpötila on sopivalla tasolla, kun kaikista hanoista saadaan korkeintaan 55 asteista vettä. Tätä korkeampi käyttöveden lämpötila aiheuttaa ylimääräistä lämmönkulutusta.

Yksi tehokas keino vedenkulutuksen hillitsemiseen on myös huoneistokohtaiseen vesilaskutukseen siirtyminen. Tämä on kannattavaa erityisesti kohteissa, joihin on jo asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit. Vedenkulutus tyypillisesti pienenee, kun laskutus perustuu mitattuun kulutukseen. Lisätietoja vedenkulutuksesta taloyhtiöissä löytyy Motivan sivuilta.


Paineiden tarkkailulla ja suihkupäät vaihtamalla säästöä

Käyttöveden painetaso on taloyhtiöissä monesti tarpeettoman korkealla, mikä aiheuttaa hanoihin turhan suurta virtaamaa ja tätä kautta ylimääräistä vedenkulutusta.

– Suositusvirtaama suihku- ja keittiöhanalle on 12 litraa/min ja käsienpesuhanalle 6 litraa/min. Painetasoa voidaan alentaa keskitetysti vakiopaineventtiilillä. Painetason alentuessa myös putkistojen kohinaäänet voivat vaimentua.

– Hyvä vedensäästökeino on myös vettä säästävien suihkupäiden asentaminen, sillä peseytymiseen kuluu lähes puolet koko asukkaan vedenkulutuksesta ja valtaosa lämpimän veden kulutuksesta. Hanoihin voidaan lisäksi asentaa vakiovirtaussuuttimia, joilla virtaamia saadaan alennettua hanakohtaisesti, Kettunen selventää.

Oliko näistä vinkeistä hyötyä sinulle ja taloyhtiöllesi? Käy katsomassa myös muut taloyhtiöille koostamamme neuvot ja niksit:

Täältä löydät lisää vinkkejä taloyhtiöille


Lue lisää aiheesta