Näin varmistat, että saat kotitalousvähennyksen

Tiesithän, että et saa rahaa takaisin verottajalta kotitalousvähennyksenä, jos yritys, jolta ostit palvelun ei kuulu ennakkoperintärekisteriin?

Kotitalousvähennykseen liittyvät kiemurat ovat melko monimutkaisia, eikä niitä ole ihan helppoa sisäistää ensilukemalta. Tein itsekin roimasti salapoliisintyötä ymmärtääkseni, miten kotitalousvähennys, ennakkoperintärekisteri ja tulorekisteri liittyvät toisiinsa ja mitä merkitystä on sillä, tilaanko työn yritykseltä laskulla vai palkkaanko työntekijän tekemään työn.

Jotta sinun ei tarvitsisi käydä samaa prosessia läpi, kokosin tärkeimmät huomioni, kuinka varmistat, että saat tilaamastasi työstä kotitalousvähennyksen ja verokarhu jää nuolemaan näppejään.

Näin varmistat että saat kotitalousvähennyksen

Kotitalousvähennystä ei kannata unohtaa

Menikö remonttiin sievoinen summa rahaa? Ei hätää, sillä voit saada verottajalta kotitalousvähennystä, jos teetät kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta. Tällaiseksi työksi lasketaan muun muassa asunnon siivous ja remontoinnin työkustannukset. Siivoustyökin tulee laskutettua kustannusta halvemmaksi, kun siitä vähentää kotitalousvähennyksen.

Katso täältä Verottajan lista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä.

Kotitalousvähennys on siis arvokas juttu, jota ei kannata unohtaa, sillä voit saada rahaa takaisin verottajalta jopa 2400 euroa kalenterivuoden aikana. Puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4800 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuun osuus on 100 euroa vuodessa, ja se maksetaan vain kerran, vaikka teettäisit useampia töitä. Kotitalousvähennystä maksetaan vain työn osuudesta, joten sitä ei voi saada esimerkiksi remontin materiaalikustannuksista.

Ostatko palvelun vai palkkaatko työntekijän?

Kotitalousvähennyksen määrään vaikuttaa, teetätkö työn yrityksellä vai palkkaatko yksityisen ihmisen tekemään työn. Vähennyksen kannalta on siis eri asia, maksatko työkorvausta laskulla tai varsinaista palkkaa. Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2019 on enintään 2400 euroa. Voit vähentää vuonna 2018 tehdystä työstä kotitalousvähennyksenä 50 prosenttia yritykselle maksamastasi korvauksesta, ja vähennys on aina enintään 2400 henkilöä kohden. Kuulostaa melko monimutkaiselta, joten tässä vähän selvennystä:

Esimerkkilaskelmat kotitalousvähennyksestä:

  • Jos maksat remontista yritykselle 15 000 euroa, voit saada 2400 euroa kotitalousvähennystä.
  • Jos maksat remontista yritykselle 3000 euroa, voit saada 1400 euroa kotitalousvähennystä.
  • Jos maksat remontista yritykselle puolisosi kanssa yhdessä 10000 euroa, voitte saada yhteensä 4800 euroa kotitalousvähennystä.

Jos palkkaat itse henkilön tekemään kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn, voit vähentää verotuksessa 20 % maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut. Muistathan myös, että jos maksat palkkaa, sinun täytyy ilmoittaa tiedot verottajan tulorekisteriin.

Näin varmistat että saat kotitalousvähennyksenKuinka varmistat, että saat kotitalousvähennyksen

Muistathan, että kotitalousvähennys ei tupsahda tilillesi automaattisesti, vaan sinun tulee hakea sitä verottajalta veroilmoituksen yhteydessä. Täältä voit lukea lisää kotitalousvähennyksen hakemisesta.

kuvakaappaus_kotitalousvähennysKotitalousvähennystä ei voi saada, jos ostat palvelun yritykseltä tai yrittäjältä, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Poikkeuksena ovat tietyt hoito- ja hoivapalvelut. Tämän takia on tärkeää tarkistaa asia jo ennen työn tilaamista, jotta vältyt ikävältä yllätykseltä veronpalautuspäivänä.

 

Etsi yritys ja tarkista, saatko kotitalousvähennyksen


Tuula Alanen

Tuula Alanen

Tuula on viestinnän ja markkinoinnin moniottelija, joka tuo aina mukanaan kasan uusia ideoita. Tuula vastaa Zeckitin viestinnästä ja jakaa blogissamme muun muassa erilaisia hyödyllisiä vinkkejä yrittäjille.

Katso kaikki kirjoitukset