Muistitko tehdä kotitalousvähennyksen?

Oletko remontoimassa kotia tai etsimässä hoitoapua vanhemmille? Muista, että voit saada kuluja alemmaksi verottajan suomalla kotitalousvähennyksellä. Huomioi kuitenkin muutama tärkeä seikka, jotta saat edun käyttöösi.

Muistitko tehdä kotitalousvähennyksen?

1. Voit saada kotitalousvähennyksen, jos teetät kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta. Kotitalousvähennyksen määrään vaikuttaa se, teetätkö työn yrityksellä vai palkkaatko itse työntekijän.

2. Kotitalousvähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista tai matkakuluista. Pyydä yritykseltä/ yrittäjältä erittely kuluista laskun yhteydessä.

3. Ennen palvelun ostamista tarkista, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Helpoiten se käy etsimällä yritys Zeckit-palvelussa. Zeckit-palvelu tarkistaa tietokannoista, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin ja kertoo sinulle, saatko kotitalousvähennyksen. Yrityksen täytyy kuulua ennakkoperintärekisteriin, jotta voit saada heidän tekemästään työstä kotitalousvähennyksen.

Zeckit kertoo voitko saada kotitalousvähennyksen

4. Vuodelta 2018 voit vähentää kotitalousvähennyksenä 50 prosenttia yritykselle maksamastasi työkorvauksesta. Maksimivähennys kalenterivuodessa on 2 400 euroa/ henkilö eli pariskunnalla yhteensä 4800 euroa. Omavastuun osuus on 100 euroa vuodessa. Omavastuu maksetaan vain kerran, vaikka teettäisit useampia töitä.

5. Jos palkkaat itse henkilön tekemään kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn, voit vähentää 20 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut.

Näistä töistä voit hakea kotitalousvähennystä:

- Remontti: vakituisen ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöt esim. keittiön ja kylpyhuoneen remontointi.

- Siivous- ja kotitaloustyöt: omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa tai isovanhempien kodissa teetettävä kotitaloustyö esim. siivoaminen, ikkunoiden pesu, nurmikon leikkaus ja lumen luonti.

- Hoito- ja hoivatyö: lasten, vanhusten ja vammaisten tavanomainen hoiva- ja hoitotyö esim. pukeminen, syöttäminen, peseminen, ruoan laitto ja kaupassa käynti.

- Tietotekniikan asennus- ja neuvontapalvelut: Esim. digilaitteen, antennin, tietokoneen tai sen oheislaitteiden korjaaminen ja asentaminen, tietoliikenneyhteyksien käyttöönotto ja kodissa tapahtuva opastustyö tieto- ja viestintälaitteisiin liittyen.

Katso täältä Verottajan tarkka lista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä.
Kotitalousvähennyksen hakeminen

Kotitalousvähennyksen tiedot ilmoitetaan vuonna 2019 verottajalle uudessa OmaVero-palvelussa Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa jo ennakkoon alkuvuodesta, jolloin tiedot ovat jo valmiina veroilmoituksella, kun saat sen tarkastettavaksesi maalis-huhtikuussa. Jos huomaat vasta esitäytetyn veroilmoituksen saatuasi, että haluat ilmoittaa kotitalousvähennyksen, voit tehdä sen vielä toukokuuhun asti joko sähköisesti OmaVerossa tai erikseen hankittavilla paperilomakkeilla.

 

Etsi yritys ja tarkista, saatko kotitalousvähennyksen


Laura Rinta-Jouppi

Laura Rinta-Jouppi

Laura on palvelumuotoilun ammattilainen, jolla on poikkitieteellinen tausta. Toimittajakokemuksen ansiosta myös sisältömuotoilu on Lauralla hanskassa. Zeckitiin Laura tekee sisältöä vaihtelevista aiheista. Juttutoiveita otetaan myös vastaan!

Katso kaikki kirjoitukset