« takaisin

Muistithan kotitalousvähennyksen?

Oletko remontoimassa kotia tai etsimässä hoitoapua vanhemmille? Muista, että voit saada kuluja alemmaksi verottajan suomalla kotitalousvähennyksellä. Huomioi kuitenkin muutama tärkeä seikka, jotta saat edun käyttöösi.

Muistithan kotitalousvähennyksen?

1. Voit saada kotitalousvähennyksen, jos teetät kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta. Kotitalousvähennyksen määrään vaikuttaa se, teetätkö työn yrityksellä vai palkkaatko itse työntekijän.

2. Kotitalousvähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista tai matkakuluista. Pyydä yritykseltä erittely kuluista laskun yhteydessä.

3. Ennen palvelun ostamista tarkista, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Helpoiten se käy etsimällä yritys Zeckit-palvelussa. Zeckit-palvelu tarkistaa tietokannoista, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin ja kertoo sinulle, saatko kotitalousvähennyksen. Yrityksen täytyy kuulua ennakkoperintärekisteriin sopimuksentekopäivänä, jotta voit saada heidän tekemästään työstä kotitalousvähennyksen.

Muistithan kotitalousvähennyksen?

4. Voit saada kotitalousvähennystä 40 prosenttia työn osuudesta 5 875 euroon asti, eli jopa 2250 euroa (vuonna 2020 tai 2021 tehdystä työstä).

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 4 500 euroa kotitalousvähennystä. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle, jolloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.

Kotitalousvähennys lasketaan aina arvonlisäverollisesta hinnasta ja siihen sisältyy aina kalenterivuosittainen 100 euron omavastuuosuus.

5. Jos palkkaat itse henkilön tekemään kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn, voit vähentää 15 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut.

Mistä töistä voi hakea kotitalousvähennystä:

- Remontti: vakituisen ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöt esim. keittiön ja kylpyhuoneen remontointi.

Hyvä nyrkkisääntö kodin kunnostöissä on, että kaikesta mihin ei rakenneta kattoa, voi saada kotitalousvähennystä. Niinpä kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi terassin tai aidan rakennustöistä, porakaivon tai muun kaivon rakennustöistä piha-alueelle, kodin sisätilojen parannuksista tai vaikkapa ilmalämpöpumpun asennuksesta.

Sen sijaan kotitalousvähennystä ei voi saada talon laajennustöistä tai grillikatoksen tai leikkimökin rakentamisesta, sillä nämä katsotaan uudisrakentamiseksi. 

- Siivous- ja kotitaloustyöt: omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa tai isovanhempien kodissa teetettävä kotitaloustyö esim. siivoaminen, ikkunoiden pesu, nurmikon leikkaus ja lumen luonti.

- Hoito- ja hoivatyö: lasten, vanhusten ja vammaisten tavanomainen hoiva- ja hoitotyö esim. pukeminen, syöttäminen, peseminen, ruoan laitto ja kaupassa käynti.

- Tietotekniikan asennus- ja neuvontapalvelut: Esim. digilaitteen, antennin, tietokoneen tai sen oheislaitteiden korjaaminen ja asentaminen, tietoliikenneyhteyksien käyttöönotto ja kodissa tapahtuva opastustyö tieto- ja viestintälaitteisiin liittyen.

Katso täältä Verottajan tarkka lista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä.
Kotitalousvähennyksen hakeminen

Kotitalousvähennyksen tiedot ilmoitetaan verottajalle OmaVero-palvelussa. Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa jo ennakkoon alkuvuodesta, jolloin tiedot ovat jo valmiina veroilmoituksella, kun saat sen tarkastettavaksesi maalis-huhtikuussa. Jos huomaat vasta esitäytetyn veroilmoituksen saatuasi, että haluat ilmoittaa kotitalousvähennyksen, voit tehdä sen vielä toukokuuhun asti joko sähköisesti OmaVerossa tai erikseen hankittavilla paperilomakkeilla.

 

Etsi yritys ja tarkista, saatko kotitalousvähennyksen


Lue lisää aiheesta