« takaisin

Mitä tehdä, kun sädesieni valtaa kodin?

Sädesieni on kutsumaton vieras, jota kukaan meistä ei halua kotiinsa. Sädesieni leviää helposti talon rakenteissa, pilaa sisäilman ja laajalle levittyään tuhoaa talon jopa purkukuntoon. Mutta mikä sädesieni on, miten sen tunnistaa ja ennen kaikkea – miten siitä pääsee eroon?

mitä tehdä kun sädesieni valtaa kodin

Sädesieni on yleinen luonnossa

Sädesienet ovat aktinobakteereja eli maaperän bakteereja, jotka kasvattavat itiöitä ja rihmastoja. Sädesienen ominaishaju, mullan ja maakellarin haju, syntyy sen aineenvaihduntatuoteesta geosmiinista. Tuoksu on hengitysteitä ärsyttävä, ja sädesienen aiheuttamat sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa ihmiselle muun muassa hengitystieinfektioita, flunssaa, allergioita, erilaisia ihottumia, allergista nuhaa ja astmaoireita.

Sädesientä esiintyy yleisesti luonnossa ja sitä voi kulkeutua rakennukseen sisälle esimerkiksi kenkien ja ilmanvaihdon mukana. Kasvaakseen sädesieni vaatii kuitenkin kostean elinympäristön. Tästä syystä yleisimmin kosteusvaurioiden yhteydessä todettu sädesieni, Streptomyces-suvun sädesieni, löytyy kosteusvaurioituneista betonirakenteista.

Sädesieni muodostaa rakenteissa rihmastoa ja lisääntyy itiöiden avulla. Yksi sienirihmaston muodostama pesäke voi tuottaa satoja tuhansia itiöitä. Sisäilmaongelman sädesienet aiheuttavat, jos ne pystyvät kasvamaan rakenteissa ja niiden aineenvaihduntatuotteet pääsevät sisäilmaan.

Näin tunnistat sädesienen

Jos kotona on maakellarin tai mullan hajua, hälytyskellojen tulisi soida. Myös silmin nähtävät kosteusvauriot ja valumajäljet enteilevät laajempaa vauriota rakenteissa. Pintojen kupruilu, pinnoitteiden irtoilu tai värjääntyminen kannattaa tutkia sädesienen tai muiden vaurioiden varalta. Ammattilainen tunnistaa riskit ja tarvittaessa rakennusmateriaaleista otetaan mikrobinäytteitä, jotka analysoidaan mikrobikasvuston tunnistamiseksi.

Jos epäilet asunnossasi kosteus- tai homevauriota, ota yhteyttä kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan (isännöitsijään, hallituksen puheenjohtajaan, vuokranantajaan), joka on velvollinen selvittämään ongelman syytä ja korjaamaan epäkohdat.

Terveydensuojeluviranomaiseen voi olla yhteydessä, ellei asunnon omistaja tai taloyhtiö ryhdy tarvittaviin selvitys- ja korjaustoimiin. Omakotitaloasukkaiden osalta käytännöt vaihtelevat kunnittain, mutta aina voi olla yhteydessä terveydensuojeluviranomaisiin ja pyytää asuntotarkastusta.

Pelkällä pintaremontilla ei pääse eroon sädesienestä

Sädesienen poistaminen alkaa selvitystyöllä, jolloin kosteusvaurioitunut alue kartoitetaan ja vaurion aiheuttaneet tekijät etsitään ja poistetaan. Ennen lopullista homepölysiivousta vaurioituneet materiaalit ja rakenteet vaihdetaan tai puhdistetaan mekaanisesti.

Mikrobikasvustot tulee poistaa kokonaan, sillä pintapuhdistus tai pintaremontti vain siirtävät ongelmaa. Kuivuneet mikrobikasvustot ja kuolleet itiöt ylläpitävät oireilua ja ovat haitallisia terveydelle.

Kun etsit urakalle tekijää, kannattaa yritykseltä pyytää referenssejä aiemmista kohteista, joissa on ollut sädesienen aiheuttamia vaurioita. Tekijöitä remontille löydät esimerkiksi Zeckit-hausta, josta löydät näppärästi kaikki Suomen yritykset taustatietoineen ja asiakasarvioineen.

Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla

 

Lähteet:

Hengitysliitto

Sisäilmayhdistys ry

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


Lue lisää aiheesta