Mitä tehdä, jos epäilee kotona homevauriota?

Mikaelan perheen vuonna 2004 rakennetusta omakotitalosta löytyi useammasta paikasta homevaurioita, jotka olivat syntyneet vuosien saatossa selkeiden rakennusvirheiden seurauksena. Koko perhe oireili vakavasti, mutta koska home ei haissut ja talo oli melko uusi, homevaurioiden laajuutta ei aluksi meinattu uskoa. Nyt kun koti on korjattu ja fyysiset oireet ovat helpottaneet, Mikaela jakaa parhaat vinkit, kuinka selviytyä hometalon kanssa.

Mitä tehdä, jos epäilee kotona homevauriota?
  1. Älä panikoi, vaikka tilanne onkin kauhea. Paniikissa ei toimi rationaalisesti. Etsi tietoa Sisäilmayhdistyksen sivuilta ja Hometalkoot.fi-sivulta. Näistä löydät käytännön ohjeita, kuinka toimia.
  1. Käytä paljon aikaa hyvän remonttiyrityksen löytämiseen. Tarkasta yrityksen taustat Zeckitistä ja pyydä useampi referenssi. Yrityksien kirjo on todella laaja, ja ammattitaidottomat kaverit voivat tehdä enemmän hallaa kuin hyvää.
  1. Valmistaudu siihen, että vakuutus korvaa todella harvoin home ja kosteusvaurioita. Jos kyseessä on rakennusvirhe, kattavakaan kotivakuutus ei yleensä korvaa. Vakuutus korvaa yleensä vain äkilliset tapahtumat, jos esimerkiksi vesiputki räjähtää ja vesi suihkuaa asuntoon. Jos vaurio on tullut ajan saatossa ja johtuu rakennusvirheestä, korvausta voi hakea rakennuttajalta. Meidän talossa rakennuttaja oli korvausvelvollinen kymmenen vuoden ajan rakennuksen valmistumisesta. Jos rakennuttajalla ei ole vastuuvakuutusta, voi olla, ettei yrityksellä ole varaa korvata vaurioita. Tutki tarkasti urakoitsijaa ja remonttiyritystä valitessa, onko heillä vastuuvakuutus. Tiedon löydät täältä.
  1. Ota fyysiset oireet vakavasti. Välillä ihmiset ajattelevat, että oireita liioitellaan, ja oma uskokin saattaa horjua, mutta luota vaistoosi. Pitkäaikainen altistus vain pahentaa tilannetta.

  2. Rauhoitu, kun asunto on remontoitu ja virheet korjattu. On luonnollista, että mielen hälytystila jää päälle, mutta yritä katsoa tilannetta rationaalisesti. Jos psyykkiset oireet eivät hellitä, vaikka asunto on todettu homevapaaksi, mieti muita asumisratkaisuja.

Lue myös vinkit, kuinka urakoitsijan valintaprosessissa kannattaa edetä.

 

Tarkasta yrityksen taustat


Laura Rinta-Jouppi

Laura Rinta-Jouppi

Laura on palvelumuotoilun ammattilainen, jolla on poikkitieteellinen tausta. Toimittajakokemuksen ansiosta myös sisältömuotoilu on Lauralla hanskassa. Zeckitiin Laura tekee sisältöä vaihtelevista aiheista. Juttutoiveita otetaan myös vastaan!

Katso kaikki kirjoitukset