« takaisin

Mitä kuuluu isännöitsijän arkeen?

Insinööritaustainen isännöitsijä Tero Harju päätyi isännöintialalle uuden tutkinnon ja alan kiinnostavuuden ansiosta. Espoon Isännöintiä luotsannut Harju toimii tällä hetkellä vastaavana isännöitsijänä Espoon Isännöinti Oy:ssä, joka on nykyisin osa Realia Isännöintiä.

Isännöitsijän päivät ovat vaihtelevia. Kun isännöitäviä taloyhtiöitä on melkein parikymmentä, muun muassa viestintään menee paljon aikaa.

– Sähköposteja tulee todella paljon, ja niihin vastaamiseen menee runsaasti aikaa. Puheluita tulee myös reilusti, ja ne ovat usein kiireellisiä, kuten ilmoituksia vesivahingoista. Taloyhtiöiden hallitusten kokouksia on melko tiuhaan, erityisesti tilinpäätösaikaan. Yhtiökokoukset ovat kaikki yleensä ennen kesää. Kesäaikana on työmaakokouksia eli erilaisia remonttikokouksia, Harju kertoo.

Mitä kuuluu isännöitsijän arkeen?

Isännöitsijä auttaa taloyhtiötä urakoitsijan valinnassa

– Jos on kyse isosta urakasta, kuten putki- tai julkisivuremontti, palkataan työhön usein rakennuttajakonsultti tai suunnittelija. Pyydämme tarjouksia isoilta tunnetuilta konserneilta ja pienemmiltä suunnittelutoimistoilta. Myös taloyhtiön hallitukselta saattaa tulla ehdotuksia hyvistä yrityksistä. Ensin pyydetään tarjous suunnitteluvaiheesta. Kun suunnittelija tai rakennuttajakonsultti on valittu, hän hoitaa urakoitsijoiden kilpailutuksen. Suunnittelutyö on hyvin tärkeä vaihe, jotta tarjouspyyntöön tulee kirjattua kaikki tarvittavat työt. Näin tarjouksista saadaan vertailukelpoisia. Isoissa remonteissa tarjouspyyntö lähetetään yli kymmenelle firmalle, joista sitten karsitaan ne, joiden kanssa aloitetaan neuvottelut. Jos saamme tarjouksen urakoitsijalta, josta ei ole aiempia kokemuksia, kysymme urakoitsijan referenssikohteiden isännöitsijöiltä heidän kokemuksiaan. Pienemmät työt, kuten jätekatoksen oven korjauksen hoitaa usein huoltoyhtiö, Harju kertoo.

Yhtiökokouksessa päätetään urakoiden teettämisestä, niiden laajuudesta ja rahoituksesta ja valtuutetaan hallitus yhdessä isännöitsijän kanssa valitsemaan urakoitsija. Isännöitsijän tehtävänä on toimeenpanna urakkaan liittyvät käytännön asiat, kuten lainanottoon liittyvät sopimukset, valvojan kanssa sopimuksen tekeminen, vakuutusasiat, urakan aikana verottajalle tehtävistä ilmoituksista huolehtiminen, tiedottamisen järjestäminen ja lukuisat muut käytännön asiat.

- Urakoitsijat lähettävät lähes aina jo tarjouksen yhteydessä tilaajavastuulakiin liittyvät tiedot, jolloin ne tarkastetaan. Urakkasopimusta allekirjoitettaessa ne tarkastetaan uudelleen ja myös urakan aikana tarkastetaan, että kaikki viranomaisvelvoitteet on hoidettu, Harju sanoo.

Lue myös mitä tarkoittaa isännöintiyritysten ISA-auktorisointi. 


Lue lisää aiheesta