Millainen on hyvä referenssi?

Mikään markkinointikikka tai mainos ei todennäköisesti saa ihmisiä yhtä innokkaasti ostamaan palvelujasi kuin tyytyväisten asiakkaiden yrityksestäsi ja tuotteistasi kertomat tarinat ja suosittelut. Joka kerta kun asiakas on tekemässä ostopäätöstä, hän puntaroi eri vaihtoehtoja ja arvioi mahdollisia riskejä, jotka hän ottaa tilaamalla sinun yrityksesi tekemään työn. Sillä kyllähän me kaikki tiedämme, että aina kaikki ei mene ihan putkeen. Mitä enemmän sinulla on tarjota todistusaineistoa onnistuneista töistä, sitä turvallisempana vaihtoehtona yrityksesi näyttäytyy.

Millainen on hyvä referenssi?

Millainen sitten on hyvä referenssi?

Yleensä asiakkaita kiinnostavat referenssit juuri siitä palvelusta tai tuotteesta, jota hän on etsimässä. Esimerkiksi jos asiakasta kiinnostaa terassin rakentaminen, hän etsii kuvia terasseista, eikä häntä kiinnosta niin paljoa kuvat ja tarinat onnistuneista kattoremonteista. Tai jos asiakas haluaa tilata hääkimpun, ei hän ole kovinkaan kiinnostunut hautajaiskukista. Niinpä kannattaa kerätä referenssikuvia ja -tarinoita laajalla skaalalla kaikesta siitä mitä yrityksesi tarjoaa, olipa se sitten remontteja tai kukkakimppuja.

Hyvällä referenssillä on kasvot

Viesti on aina tuhat kertaa uskottavampi asiakkaan kuin yrityksen itsensä kertomana, joten kannattaa haalia referenssejä oikeista töistä. Ideaalitapauksessa asiakas vielä kertoisi hyvästä kokemuksestaan omalla nimellä ja naamallaan. Mutta koska suomalaiset ovat tunnetusti hivenen ujoa kansaa, tämä ei aina ole mahdollista.

Missä muodossa hyvä referenssi on, riippuu siitä, mitä yrityksesi tarjoaa. Jos toimialaasi ovat vaikkapa digitaaliset palvelut, eivät kuvat todennäköisesti tuo siihen kovinkaan paljoa lisäarvoa, ellet sitten saa käyttää kuvituksena referenssin antajan kuvaa. Sen sijaan joillakin toimialoilla, kuten kauneusalalla tai remontoinnissa ja rakentamisessa, visuaalisuus on hyvin tärkeässä roolissa. Asiakas muodostaa näissä tapauksissa kuvien perusteella mielikuvan tarjoamastasi tuotteesta tai palvelusta, ja saattaa joskus perustaa koko ostopäätöksensä häntä miellyttävien kuvien varaan.

Miten ja mihin referenssejä kannattaisi kerätä?

Jotta referenssejä kertyisi, on niiden keräämiseksi hyvä luoda prosessi. Esimerkiksi onnistuneen asiakaskeissin päätteeksi kannattaa aina kysyä, voisiko asiakasta ja hänelle tehtyä työtä käyttää referenssinä. Jos asiakas on todella tyytyväinen lopputulokseen, hän yleensä suostuu mielellään. Toinen helppo tapa kerätä referenssejä on palautelomake, jossa pyydät julkisia kommentteja, joita voi julkaista referensseinä. Zeckit tarjoaa käyttöösi ilmaisen widgetin, jonka avulla voit kerätä asiakasarvioita näppärästi suoraan kotisivujesi kautta. 

Tapoja referenssien keräämiseen on monia, mutta jotta joku löytäisi referenssit, niin ne pitää myös julkaista. Yksi näppärä väline referenssien julkaisemiseen ja jakamiseen on Zeckitin yritysesite

 

Tutustu yritysesitteeseen


Tuula Alanen

Tuula Alanen

Tuula on viestinnän ja markkinoinnin moniottelija, joka tuo aina mukanaan kasan uusia ideoita. Tuula vastaa Zeckitin viestinnästä ja jakaa blogissamme muun muassa erilaisia hyödyllisiä vinkkejä yrittäjille.

Katso kaikki kirjoitukset