Kotitalousvähennystä saa myös mökillä tehtävistä hommista

Kesän lomakausi on parhaimmillaan ja moni meistä viettää lomansa mökillä loikoillen. Jos mökkisi kaipaa remonttia tai mökkirantasi uutta laituria, ei sen välttämättä tarvitse tarkoittaa työleiriä. Jos et itse jaksa, osaa tai halua tarttua toimeen, kannattaa palkata ammattilainen apuun. Myös mökin kevätsiivous kannattaa ulkoistaa ammattilaisille, jos omat voimat loppuvat kesken.

Ja mikä parasta, myös mökillä tehtävistä kunnostustöistä voi saada kotitalousvähennystä. Keräsimme tähän kirjoitukseen tärkeimmät huomioitavat asiat, kun haluat saada kotitalousvähennyksen mökkihommista.

Kotitalousvähennystä saa myös mökillä tehtävistä hommista

Mistä kaikista mökillä tehtävistä töistä voi saada kotitalousvähennystä?

Mökillä tehdyistä parannuksista ja kunnostustöistä voi saada kotitalousvähennystä, mutta ei uudisrakentamisesta. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että kaikesta mihin ei rakenneta kattoa, voi mökillä saada kotitalousvähennystä. Niinpä kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi laiturin, terassin tai aidan rakennustöistä, porakaivon tai muun kaivon rakennustöistä piha-alueelle, mökin sisätilojen parannuksista tai vaikkapa ilmalämpöpumpun asennuksesta.

Sen sijaan kotitalousvähennystä ei voi saada mökin laajennustöistä tai grillikatoksen, leikkimökin tai ulkohuussin rakentamisesta, sillä nämä katsotaan uudisrakentamiseksi. Myöskään mökkitien kunnostuksesta tai rannan ruoppauksesta ei saa kotitalousvähennystä, koska niiden ei katsota kuuluvan mökin piha-alueeseen. 

Muistathan, että kotitalousvähennys koskee aina vain työn osuutta, ei materiaalikustannuksia!

Katso täältä verottajan lista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä.

Kotitalousvähennys töiden maksajalle – ei mökin omistajalle

Kotitalousvähennyksen voi saada, vaikka ei itse omistaisi mökkiä. Tällainen tapaus voisi olla esimerkiksi se, että teetät ja maksat töitä omien vanhempiesi omistamalla mökillä. Kotitalousvähennyksen kannalta omistus ei ole tärkeää, vaan se, että asuntoa tai vapaa-ajanasuntoa, kuten mökkiä, käyttää. Jos kulut halutaan jakaa useamman maksajan kesken, täytyy heidän keskenään sopia, kuka heistä maksaa työt ja saa vähennyksen.

Kotitalousvähennyksen määrä ja hakeminen

Voit saada kotitalousvähennystä 40 prosenttia työn osuudesta 5 875 euroon asti, eli jopa 2250 euroa vuodelta 2020 (50 prosenttia ja 2400 euroa vuodelta 2019).

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 4 500 euroa kotitalousvähennystä. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle, jolloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.

Kotitalousvähennys lasketaan aina arvonlisäverollisesta hinnasta ja siihen sisältyy aina kalenterivuosittainen 100 euron omavastuuosuus.

Kotitalousvähennys ei koskaan tupsahda tilillesi automaattisesti, vaan sinun tulee hakea sitä verottajalta veroilmoituksen yhteydessä. Täältä voit lukea lisää kotitalousvähennyksen hakemisesta.

kuvakaappaus_kotitalousvähennysKotitalousvähennys mökillä tehdyistä töistä jää saamatta, jos ostat palvelun yritykseltä tai yrittäjältä, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Tämän takia on tärkeää tarkistaa asia jo ennen työn tilaamista, jotta vältyt ikävältä yllätykseltä veronpalautuspäivänä.

Etsi yritys ja tarkista, saatko kotitalousvähennyksen

 

Lähde: Verohallinto: Kotitalousvähennys


Tuula Alanen

Tuula Alanen

Tuula on viestinnän ja markkinoinnin moniottelija, joka tuo aina mukanaan kasan uusia ideoita. Tuula vastaa Zeckitin viestinnästä ja jakaa blogissamme muun muassa erilaisia hyödyllisiä vinkkejä yrittäjille.

Katso kaikki kirjoitukset