Huh hellettä – näin viilennät kuumaa asuntoasi

Asunnon viilentäminen tulee yleensä mieleen siinä vaiheessa kesää, kun hellerajat paukkuvat kolmatta viikkoa ja ilmastointilaitteet ovat loppu maan jokaisesta marketista ja nettikaupasta. Tukalaa oloa asunnossa voi kuitenkin helpottaa kotikonstein myös ilman viilennyslaitteita. Keräsimme sinulle viisi vinkkiä asunnon viilentämiseen!

Huh hellettä – näin viilennät asuntoasi kesähelteellä1. Sulje ikkunat ja verhot päivän kuumimpana aikana

Maalaisjärkikin sen sanoo, että jos asunnossa on 25 astetta plussaa ja ulkona 30, niin tuulettamisesta ei ole hyötyä, vaan pelkästään haittaa. Sulje siis ikkunat päivällä kuumimpaan aikaan, niin kuuma ilma ei pääse lämmittämään asuntoasi entisestään. Kun ilma on ulkona viileämpää kuin sisällä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan avata ikkunoita niin, että asuntoon tulee läpiveto.

2. Sulje sälekaihtimet ja verhot

Myös verhot kannattaa sulkea päiväksi, jotta ikkunoista sisään tuleva auringonpaiste ei lämmitä asuntoa. Tehokkaimmin tässä toimivat vaaleat sälekaihtimet, mutta myös tavalliset verhot tai pimennysverhot auttavat jonkin verran.

3. Sulje sähkölaitteet

Kodin elektroniikka ja muut sähkölaitteet tuottavat lämpöä. Esimerkiksi läppäri ja telkkari voivat olla kuin pieniä lämpöpattereita. Kannattaa siis välttää ylimääräistä sähkölaitteiden käyttöä ja sulkea ne silloin kun niitä ei käytä. Älä myöskään yritä viilentää asuntoasi pitämällä jääkaapin ovea auki, sillä tämä saa jääkaapin koneiston käymään kuumana.

4. Älä kuivata pyykkiä sisällä

Pyykkien kuivatus ei nosta asunnon lämpötilaa, mutta se tuo asuntoon paljon ylimääräistä kosteutta, mikä tekee ilmasta paljon hiostavampaa ja kuumemman tuntuista. Kuivata siis pyykkisi ulkona tai pyykkituvassa, tai käy pesemässä ja kuivaamassa pyykkisi itsepalvelupesulassa

5. Älä kokkaa

Kesällä kannattaa suosia salaatteja ja muita kylmiä tai mikrossa lämmitettäviä ruokia, sillä ruuan valmistuksesta liedellä ja uunissa tulee huoneilmaan paljon lämpöä ja kosteutta. Kuuma ilma onkin hyvä tekosyy tilata noutoruokaa tai lähteä ulos syömään!

Jos kuitenkin vielä haaveilet ilmastointilaitteesta tai lämpöpumpusta, löydät niiden asentajat ilmaisesta Zeckit-palvelusta.

 

Hae yrityksiä


Tuula Alanen

Tuula Alanen

Tuula on viestinnän ja markkinoinnin moniottelija, joka tuo aina mukanaan kasan uusia ideoita. Tuula vastaa Zeckitin viestinnästä ja jakaa blogissamme muun muassa erilaisia hyödyllisiä vinkkejä yrittäjille.

Katso kaikki kirjoitukset