« takaisin

Ekologisuutta taloyhtiön jätteiden lajitteluun

8.5.2020

Ekologisuutta taloyhtiöin jätteiden lajitteluun

Onko taloyhtiössänne mietitty, miten voisitte vaikuttaa ympäristöasioihin? Yksi tapa vaikuttaa on kehittää ja laajentaa jätteiden lajittelua taloyhtiössä ja aloittaa esimerkiksi muovin kierrätys. Kierrätys ja jätteiden uudelleen käyttö vähentävät ympäristön kuormitusta ja kasvihuonepäästöjä.

Jätteiden lajittelu säästää luontoa ja euroja

Jätteen lajitteluun erikoistuneen Molok Oy:n myynti- ja alueasiantuntija Henrik Lahti neuvoo, miten taloyhtiössä voidaan vähentää ympäristön kuormitusta kehittämällä jätteiden lajittelua ja kierrätystä.

– Suomi on syntypaikkalajittelun edelläkävijämaa. Lajittelu kannattaa, sillä mitä enemmän sekajätettä saa lajiteltua sen ekologisempaa ja myös halvempaa jätehuolto on. Sekajäte on yhdyskuntajätteistä kaikista kallein jätejae koko Suomessa. Lajittelemalla sekajätteestä saadaan jatkojalostukseen jakeita, joita voidaan hyödyntää jatkossa.

Monista jätekatoksista löytyvät jo keräysastiat sekajätteelle, kartongille, paperille, lasille, metallille ja biojätteelle. Näiden lisäksi muovipakkaukset ja tekstiilit voi kierrättää useissa yhteiskierrätyspisteissä, joita löytyy ainakin pääkaupunkiseudulla ruokakauppojen yhteydestä. Valtakunnallisesta kierrätyspisteiden hakupalvelusta voit etsiä lähimmän kierrätyspisteesi ja rajata tuloksia lajikkeiden mukaan.

Uusi jätehuoltoratkaisu taloyhtiöön

Ekologisten ratkaisujen parissa yli kahdeksan vuoden ajan työskennellyt Lahti neuvoo, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun taloyhtiö suunnittelee uuden jätehuoltoratkaisun hankintaa.

– Jätelaki velvoittaa, jokaisen kiinteistön järjestämään jätehuoltonsa niin kuin se on paikallisesti jätehuoltomääräyksissä määrätty. Tarkista siis ensin, mitä omalla alueella tulisi lajitella ja minkä kokoinen kiinteistö on kyseessä, koska nämä asiat vaikuttavat ratkaisuihin.

Jätetilan koko vaikuttaa luonnollisesti siihen, minkälaiset keräysastiat tilaan voidaan sijoittaa. Maan sisälle ulottuvat jäteastiat säästävät tilaa ja ovat vetoisuudeltaan suurempia kuin tavalliset jäteastiat, jolloin jätteiden keräysväliä voidaan mahdollisesti kasvattaa ja näin säästää luontoa.

– Vuoden 2021 alussa HSY:n alueella astuu voimaan uudet jätehuoltomääräykset, joissa viiden asunnon yhtiöiden ja sitä suurempien tulee lajitella seitsemän jätejaetta, kun aiemmin on voinut riittää pelkkä sekajätteen keräys. Tämä on aika iso muutos monille pienille taloyhtiöille, Lahti sanoo.

  • 5–9 asunnon kiinteistöille tulee nykyisen sekajäteastian lisäksi biojätteen, pienmetallin sekä kartonki-, lasi- ja muovipakkausten keräys.
  • 10–19 asunnon kiinteistöille tulee nykyisten jäteastioiden lisäksi pienmetallin sekä lasi- ja muovipakkausten keräys.
  • Yli 20 asunnon kiinteistöille tulee muovipakkausten keräys.

Taloyhtiöissä jätehuoltoratkaisuihin liittyvät päätökset tapahtuvat taloyhtiön hallituksessa usein isännöitsijän johdolla. Uusien jätehuoltomääräysten tullessa voimaan vuoden 2021 alussa taloyhtiön täytyy mahdollisesti uusia jätehuoltopiste kokonaan, jotta sinne saadaan sijoitettua tarvittava määrä keräysastioita eri lajikkeille. Suunnittelussa kannattaa hyödyntää jätehuollon ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa millaisia ratkaisuja jätekatokseen voidaan toteuttaa.

Jos huomaat taloyhtiösi jätehuollossa puutteita, voit ottaa yhteyttä isännöitsijään tai hallituksen jäseniin. Kun hallitus on käsitellyt asian ja tehnyt päätöksen jätehuollon tehostamisesta, isännöitsijä voi tilata tarvittavat keräysastiat jätehuoltoon. Ensin pitää vain tarkastaa, että keräys on mahdollista alueen jätehuollon puolesta, mutta tämän selvitystyön tekee usein isännöitsijä.

Jätteiden lajittelussa on petrattavaa

Tällä hetkellä Suomessa kierrätetään yhdyskuntajätteestä 42 prosenttia. Heikko tulos johtuu suurilta osin siitä, että Suomessa poltetaan sekajätteen joukossa suuri osa uusiokäyttöön sopivista materiaaleista. Tulevaisuudessa kierrätystavoitteet tulevat kiristymään koko EU:n alueella. Yhdyskuntajätteen kierrätysasteen tulisi nousta 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä ja 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Tässä Lahti näkee Suomelle monia mahdollisuuksia.

– Ympäristötietoisuus on kasvanut erityisesti nuoremmilla sukupolvilla. He ovat tietoisia ja toimeliaita, koska ymmärtävät hyvin, että meidän on pakko tehdä jotain, jotta meillä olisi kestävämpi ympäristö elää. Meidän tulee olla entistä vastuullisempia myös niiden asioiden suhteen, joita heitämme pois. Kierrätyksen ympärille suomalaisille yrityksille avautuu hieno mahdollisuus innovoida ekologisempia keinoja sekä ratkaisuja, ja viedä niitä maailmalle, Lahti kannustaa.

Katso muutkin vinkkimme taloyhtiöille täältä!

Molok on vuonna 1991 perustettu kotimainen yritys, jonka tuotteet valmistetaan Nokialla. Tuotteita tehdään Suomen markkinoille ja vientiin noin neljään kymmeneen eri maahan. 

 

 

Lähteet:
Ympäristöhallinto
HSY


Lue lisää aiheesta