« takaisin

Apua, hana vuotaa! Miten vastuu jakautuu taloyhtiössä?

20.4.2018

Huomaat, että keittiön hanan ympäristö on vettynyt ja tarkempi asian tutkiminen osoittaa hanan vuotavan. Soitatko huoltomiehelle vai kuuluisiko asia hoitaa itse? Millainen vastuunjako on tällaisessa tilanteessa taloyhtiön ja osakkaan välillä?

Taloyhtiö toimii asunto-osakeyhtiönä, jonka toiminta perustuu asunto-osakeyhtiölakiin. Osakas omistaa osakkeita, jotka antavat oikeuden asunnon hallintaan. Taloyhtiö omistaa rakennuksen asuntoineen.

Kiinteistöstä pidetään huolta säännöllisellä kunnossapidolla ja määräaikaistarkastuksilla isännöitsijän ja huoltoyhtiön avulla. Joskus kuitenkin tapahtuu yllättäviä vahinkoja, kuten vesivahinkoja. Silloin vastuu jakautuu taloyhtiön ja osakkaan kesken  kunnossapitovastuun mukaisesti.

Apua, hana vuotaa! Miten vastuu jakautuu taloyhtiössä?

Miten kunnossapitovastuu jakautuu taloyhtiössä?

Käytännössä joko osakas tai taloyhtiö vastaa kaikkien laitteiden tai asunnon osien huollosta, korjaamisesta, uudistamisesta ja hoidosta. Osakas vastaa asunnon sisäosista, pois lukien asunnossa olevat rakenteet ja eristeet sekä perusjärjestelmät, kuten lämmitys-, viemäri-, sähkö- ja käyttövesijärjestelmät, jotka kuuluvat taloyhtiön vastuulle.

Vahingon sattuessa vastuunjaosta kannattaa kysyä isännöitsijältä tai tarkistaa vastuut yhtiöjärjestyksestä. Kun huomaat vian tai puutteen, ilmoita siitä viipymättä taloyhtiölle isännöitsijän kautta. Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölain mukaan velvollisuus tehdä ilmoitus, ja jos osakas laiminlyö tämän, voi hän joutua vahingonkorvausvastuuseen taloyhtiölle aiheutuvista kuluista.

Alussa esimerkkinä mainittu hana ja pesualtaiden poistoputket eli hajulukot lasketaan viemärijärjestelmin osiksi ja siten taloyhtiön vastuulle kuuluviksi.

Kun asunnossasi tapahtuu vesivahinko, toimi näin:

  1. Ota yhteys huoltoyhtiöön soittamalla ja laita myöhemmin vielä kirjallinen viesti sähköpostitse. Kerro yhteystietosi ja saako huoltomies käyttää yleisavainta päästäkseen asuntoon sisään. Jos huomaat äkillisen vuodon yöllä tai pyhäpäivänä, ne korjataan hätätyönä, jonka tavoitteena on estää vahingon laajeneminen. Varsinainen korjaus tapahtuu arkipäivänä.
  1. Korjausjärjestyksessä ensimmäisenä on vuodon aiheuttaja ja sen jälkeen vesivuodon seuraukset, kuten vettynyt työtaso. Pinnoille valuneet vedet imuroidaan tai kuivataan muulla tavoin ja lopulliset korjaukset tehdään usein viikkojen kuluttua vahingon ilmenemisestä.
  1. Jos vahinko on laaja, isännöitsijä tilaa vesivahinkokartoituksen.
  1. Isännöitsijä tilaa urakoitsijan purkamaan vaurioituneet rakenteet, jos kartoituksessa saadut tulokset sitä vaativat.
  1. Rakenteiden purun jälkeen urakoitsija tuo asuntoon kuivauskaluston, jolla kuivataan betoni- ja kivirakenteet.
  1. Taloyhtiö on velvollinen palauttamaan asunnon pinnat takaisin perustasoon. Jos haluat parantaa kalusteiden ja pintojen tasoa, maksat itse parempien ja taloyhtiön vastuulla olevien kalusteiden tai pintojen hintaerotuksen itse.

Näitä toimintaohjeita voi soveltaa myös muihin äkillisiin kodin huoltotarpeisiin. Alla olevasta linkistä pääset lataamaan kokoamamme taloyhtiön remonttioppaan, josta löydät lisää tietoa taloyhtiön remonteista sekä miten kunnossapitovastuu jakautuu taloyhtiön ja osakkaan välillä.

 

Lataa taloyhtiön remonttiopas

 

Lähteet: Isännöintiliitto


Lue lisää aiheesta