10+1 vinkkiä mökin ostoon

Haaveiletko omasta kesäparatiisista, jonne voisit karata viikonloppuisin kaupungin vilinästä? Jos ensi kesänä haluat päästä omalle mökille viettämään aurinkoisia kesäpäiviä, niin nyt on hyvä aika ryhtyä mökinostohommiin. Kevät on hyvää aikaa pohtia omia haaveita mökistä ja sopia vaikka pankin kanssa laina-asiat valmiiksi kuntoon. Kun olet päättänyt etsiä itsellesi unelmiesi mökin, huomioi ainakin nämä asiat:

10+1 vinkkiä mökin ostoon

1. Budjetti

Määrittele ensin oma budjettisi ja hae tarvittaessa lainalupaus pankista. Kun tiedät paljonko rahaa sinulla on käytettävissäsi, voit ryhtyä etsimään sinulle sopivaa mökkiä

2. Määrittele vaatimuksesi mökistä

Haluatko oman rannan vai onko metsän keskellä oleva piilopirtti unelmiesi mökki? Listaa tarkemmat vaatimuksesi mökistä ja sen mahdollisesta sijainnista. Haluatpa sitten mökin meren rannalta tai keskeltä metsää, kannattaa tehdä hakuvahti nettipalveluihin. Kun määrittelet omat toiveesi hakuvahtiin, saat ilmoituksen aina, kun vaatimuksiesi mukainen mökki on tarjolla.

3. Kontaktoi mökkien välittäjiä

Mökkiä ostaessa tietoa kannattaa kerätä kohteesta mahdollisimman paljon. Pyydä välittäjältä mökin tarkempia tietoja, kuten esimerkiksi pohjapiirrokset, rakennusluvat, ja mahdolliset remonttitiedot. Jos mökki tuntuu mielenkiintoiselta, pyydä välittäjältä esittelyä paikan päällä.

4. Valmistaudu näyttöön

Pyydä mukaan kumppanisi tai vaikka kaverisi. On aina parempi, kun kohdetta tarkastelee useampi henkilö. Selvitä etukäteen myös mökkikunnan rakennusvalvonnasta mahdolliset kaavamääräykset ja tontin rakennusoikeus. Ota myös mitta mukaan, jos haluat tarkistella esimerkiksi huoneiden kokoa tai vaikkapa tilaa kaapistoille

5. Haistele, kuuntele ja tunnustele

Jos haluat tarkistaa tontin rajoja tai tutustua metsään tarkemmin, kannattaa varustautua asianmukaisesti muun muassa kumisaappain. Mökissä kannattaa kiinnittää huomiota hajuihin ja mahdollisiin muihin aistinvaraisiin havaintoihin. Jos mökki haisee kellarilta tai ummehtuneelta, kannattaa välittäjältä tiedustella sen mahdollista syytä. Kiinnitä huomiota myös ääniin: möykkäävä naapuri tai äänekäs moottoritie saattaa tulla ikävänä yllätyksenä mökkikauppojen jälkeen.

6. Kysy tarkentavia kysymyksiä

Tiedustele välittäjältä, ovatko määräysten mukaiset työt esimerkiksi jätevesien osalta hoidettu, vai ovatko ne mahdollisesti tulevan omistajan huolia. Rakennusten lupapaperit ja tarkistuspöytäkirjat kannattaa myös tarkistaa huolellisesti, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin.

7. Mieti rauhassa

Maltti on valttia myös mökkikaupoilla. Mieti rauhassa, miten mökin osto vaikuttaa talouteesi. Kauppahinnan lisäksi kiinteitä kustannuksia ovat mm. kiinteistöverot, sähköt, jätemaksut, mahdolliset tie- ja venepaikkamaksut. Lisäksi kaikki mahdolliset remontointi- ja hankintakustannukset on hyvä huomioida. Voit pyytää vielä uusintanäyttöä kohteeseen, jos jokin asia jäi mietityttämään tai haluat tarkistaa mökistä jotain.

8. Tee päätös

Jos mökin osto kaiken mietinnän jälkeen on vielä haaveissasi, kannattaa tehdä tarjous. Tällä hetkellä mökkimarkkinoilla vallitsee vahvat ostajan markkinat, joten ole rohkea ja tarjoa mökistä alle pyyntihinnan. Monet mökit ovat saattaneet olla pitkään myynnissä tai niistä halutaan syystä tai toisesta mahdollisimman pian eroon. Voit säästää useita tuhansia rohkeudellasi.

9. Nimet paperiin

Kun kaupat ovat edenneet viimeiseen pisteeseen eli kaupantekoon, kannattaa kaikki mökistä saadut asiakirjat käydä huolellisesti läpi. Jos kaupantekohetkellä ilmenee uusia yksityiskohtia, jotka vaikuttavat kauppaan, on kauppakirjaan mahdollista tehdä erillisiä sopimusliitteitä.

10. Tarkista ostamasi mökki

Kun kaupat on hoidettu ja avaimet kädessä, tarkista mökki ympäristöineen. Lähtökohtaisesti mökit myydään kaikesta irtaimistosta tyhjennettynä. Jos vanha omistaja on esimerkiksi jättänyt omia tavaroitaan paikanpäälle, voi sinulla olla oikeus vaatia korvauksia tavaroiden poisviennistä.

+1 Nauti ja heitä vapaalle

Kun kaikki kaupantekoon liittyvät asiat on hoidettu, heitä vapaalle ja poksauta vaikka pullo kuohuvaa mökkikauppojen kunniaksi. Nyt voit ryhtyä toteuttamaan unelmiasi ja nauttimaan mökin tuomasta rauhasta. Käy tutustumassa lähimpiin naapureihisi ja pyydä heidät vaikkapa kahvikupposelle luoksesi.

Jos sormesi syyhyävät jo vaikkapa mökkikeittiön päivittämiseen, lukaise blogimme mökkikeittiön remontti pienellä budjetilla. Jos haluat tehdä mökillä remppaa, ja tarvitset ammattilaisen toteuttamaan haaveesi, kurkkaa Zeckit-yrityshausta sopiva tekijä remontillesi.

PS: Muistathan, että myös mökin remontoinnista voi saada kotitalousvähennystä!

 

 

 

Susanna Huurinainen

Susanna Huurinainen

Susanna on kokenut viestinnän monitoiminainen sekä innokas remontoija ja puutarhapörheltäjä. Susanna kirjoittaa blogiimme muun muassa vinkkejä tee-se-itse-remontteihin.

Katso kaikki kirjoitukset